Saturday, 29 May 2021

Doa Memohon Rahmat dari Muntakhab Ahadis (Hadis- Hadis Pilihan)

Assalamualaikum salam jumaat.

Sempena hari jumaat yang mulia ni Syida nak kongsikan 1 doa yang MasyaAllah Tabararakallah sangat lengkap bagi kita seorang islam untuk kita baca selalu.

Doa ni nabi baca waktu solat tahajud. Bila kita baca dan amalkan apa yang nabi buat InshaAllah ada pahala untuk kita kerana mengamalkan apa yang nabi buat(sunnah).

Doa ni sumber dari kitab Muntakhab Ahadis Hadis-Hadis Pilihan (muka surat 191-192).

163. Sayyidina Abdullah bin Abbas r.a berkata bahawa pada suatu malam ketika Rasulullah telah selesai solah tahajud beliau mendengar Baginda membaca,

اللهم إني أسألك رحمة من عندك ..... إلى الآخر

"Ya Allah, aku memohon daripada-Mu rahmat yang khusus yang dengan rahmat itu Engkau memberi petunjuk kepada hatiku, yang dengan rahmat itu Engkau memudahkan urusanku, yang dengan rahmat itu Engkau menjauhkan kesusahanku, yang dengan rahmat itu Engkau memperelok semua urusanku
semasa ketiadaanku, yang dengan rahmat itu Engkau meninggikan darjat dan memuliakan perkara-perkara yang ada di sisiku, yang dengan rahmat itu Engkau mensucikan amalanku (daripada syirik dan riak), yang dengan rahmat itu Engkau mengilhamkan kepadaku perkara-perkara yang baik dan sesuai untukku, yang dengan rahmat itu Engkau mengembalikan kepadaku perkara-perkara yang aku kasihi, yang dengan rahmat itu Engkau memeliharaku daripada segala keburukan.

Ya Allah, kurniakan kepadaku keyakinan dan keimanan yang tidak akan berlaku selepasnya kekufuran, dan kurniakan kepadaku rahmat yang aku mencapai dengan rahmat itu kemuliaan kehormatan-Mu di dunia dan akhirat. 

Ya Allah, aku memohon daripada-Mu kejayaan dalam ketentuan-Mu, layanan untukku seperti layanan para syuhada dan kehidupan orang yang bahagia dan bantuan-Mu dalam menghadapi musuh. 

Ya Allah, sesungguhnya aku membentangkan kepada-Mu hajatku yakni aku memerlukan rahmat-Mu walaupun akalku lemah untuk
memahaminya dan amalanku lemah untuk mendapatkannya.

Aku memohon daripada-Mu wahai Tuhan yang membereskan segala urusan dan yang mententeramkan segala hati, supaya Engkau memisahkan daku daripada
neraka sa’ir sebagaimana Engkau dengan kudrat-Mu memisahkan antara laut-laut (sehingga air yang masin tidak bercampur dengan air yang tawar) dan supaya Engkau memelihara daripada azab-azab yang dahsyat (sehingga apabila seseorang
melihat azab itu dia akan berdoa untuk mati) dan daripada azab kubur.

Ya Allah, Tuhan sekalian alam, aku terlalu ingin dan aku memohon daripada-Mu dengan rahmat-Mu akan kebaikan yang Engkau telah janjikan kepada mana-mana hamba-Mu ataupun kebaikan yang Engkau akan beri kepada sesiapa daripada hamba-Mu sedangkan akalku lemah daripada memahami kebaikan itu dan niatku tidak dapat menjangkauinya dan aku pun tidak pernah memohon kebaikan itu.

Wahai Allah, Tuhan yang mempunyai perjanjian yang kukuh dan pemilik kepada amalan yang benar, aku memohon kepada-Mù keamanan pada hari azab dan aku memohon (dimasukkan ke dalam) syurga pada
hari kiamat bersama orang-orang yang hampir dengan-Mu, yang hadir dalam penyembahan-Mu, yang banyak melakukan rukuk dan sujud dan sentiasa menunaikan janji. 

Engkaulah Tuhan yang Maha Penyayang lagi Maha Pengasih
dan sesungguhnya Engkau melakukan apa-apa yang Engkau kehendaki. 

Ya Allah, jadikanlah kami orang yang menjadi petunjuk jalan yang lurus kepada orang lain sedangkan kami sendiri mendapat petunjuk. 

Jangan jadikan kami orang-orang
yang sesat serta menyesatkan orang lain. 

Berdamai dengan kekasih-kekasih-Mu dan bermusuh dengan musuh-musuh-Mu. 

Kami mengasihi orang-orang yang
mengasihi-Mu demi kasih sayang-Mu itu dan kami memusuhi orang-orang yang menentang-Mu demi permusuhan-Mu (dengan mereka).

Ya Allah, ini hanyalah doaku dan penerimaannya terserah kepada-Mu. 

Ini ialah usaha daripadaku.

Kepada-Mulah aku berserah. 

Ya Allah, jadikanlah nur dalam hatiku, nur dalam kuburku, nur di hadapanku, nur di belakangku, nur di kananku, nur di kiriku, nur di atasku, nur di bawahku yakni nur-Mu di sekelilingku, nur pada pendengaranku, nur pada penglihatanku, nur pada rambutku, nur pada kulitku, nur pada dagingku, nur pada darahku, nur pada tulang-tulangku. 

Ya Allah, tambahkanlah nur bagiku dan kurniakanlah kepadaku
nur serta jadikanlah bagiku nur. 

Maha Suci Allah, Tuhan yang memakai pakaian kemuliaan dan berfirman dengan kemuliaan. 

Maha Suci Tuhan yang memakai
pakaian kepujian dan bermurah hati dengannya. 

Maha Suci Tuhan yang tidak layak sebarang pengkudusan kecuali kepada-Nya. 

Maha Suci Tuhan yang mempunyai keagungan dan kemurahan. 

Maha Suci Tuhan yang memiliki
kebesaran dan kemuliaan.” 

(Tirmizi)




Doa ni Syida pernah share dekat facebook Syida masa bulan Januari 2021. Boleh klik di sini kalau nak baca dekat Facebook Syida.😊

Doa ni mentor Syida Aeinna Musa kongsikan kepada Syida dan kepada sahabat-sahabat Syida dalam team kami. Saham pahala untuk beliau kerana ramai yang mengamalkannya. Best kan😊

Semoga bermanfaat untuk semua.
Continue Reading

Tuesday, 15 December 2020

Promosi Disember 2020 Youth Duo (Youth Protect Duo)


Promosi Disember 2020 Youth Duo (Youth Protect Duo)
Promosi Disember 2020 Youth Duo (Youth Protect Duo)

Assalamualaikum. 

Sempena bulan ni Youth ada promosi, jadi Syida nak cerita la sikit pasal Youth ni. 😊

Syida pengguna Youth sejak Syida lahirkan anak kedua Syida awal tahun 2018.

Jadi kalau tengok Adeeb, Syida tau la berapa tahun dah pakai Youth. Haha. Boleh tak gitu..😄

Ni Syida cerita sikit Promosi Youth Protect Duo ni. Ianya terdiri daripada Luminous Gel Oil Cleanser dan Age Defense Moisturizer - SPF 50.

Jujur Syida cakap, 2 item ni pun dah cukup best. Sejak 2018 baru 2 kali Syida beli Luminous Gel Oil Cleanser

Pastu Age Defense Moisturizer - SPF 50 tak habis pun lagi sejak belian yang pertama. Syida akan pakai Moisturizer ni lepas mandi pagi.

Best kan? Sangat jimat dan sangat tahan lama.

Okay jemput baca tau korang.🤩

Promosi Disember 2020 Youth Duo (Youth Protect Duo)

Luminous Gel Oil Cleanser

🏵 Pembersihan double cleansing di dalam satu cleanser sahaja
🏵 Menghaluskan kulit dengan menanggalkan sel kulit mati
🏵Tidak mengandungi sabun - tidak mengeringkan kulit
🏵 pH seimbang
🏵 Memberi nutrisi pada kulit
🏵 Mengekalkan kelembapan kulit
🏵 Boleh digunakan sebagai makeup remover
🏵 Sesuai untuk kulit sensitif kering YOUTH

Age Defense Moisturizer - SPF 50

🌺 Pelembap + sunblock SPF 50
🌺 Melindungi kulit dari sinar uvA dan uvB (broadspectrum)
🌺Mengelakkan kerosakan sel kulit baru
🌺 Melindungi dari sunburn dan penghasilan jeragat
🌺 Melindungi kolagen di dalam kulit
🌺 Water-based maka sesuai untuk kulit berminyak dan mesra wuduk
🌺 Memberikan tona kulit lebih sekata
🌺 Boleh digunakan sebagai makeup primer

Harga Runcit: RM 400
Harga Ahli: RM 320
Yuran Keahlian: RM 35
FREE Postage
Pos ke Seluruh Malaysia 🇲🇾

Berminat nak cuba Promosi Disember 2020 Youth Duo (Youth Protect Duo)?

Boleh hubungi Syida kat nombor di bawah ni ye😊

Syahida Ali
0139212767

Ahli berdaftar Shaklee sejak Februari 2014


Atau boleh terus klik link ni untuk buat belian Promosi Disember 2020 Youth Duo (Youth Protect Duo) di website Shaklee🙂

Terima kasih sudi datang ke blog Syida.❤

Kalau nak baca pasal Promo Youth lain boleh klik Youth Hydrate Duo
Continue Reading

Thursday, 10 December 2020

Promosi Disember 2020 Youth Duo (Youth Hydrate Duo)

Promosi Disember 2020 Youth Duo (Youth Hydrate Duo)
Promosi Disember 2020 Youth Duo (Youth Hydrate Duo)

Assalamualaikum. 

Syida nak bagitau bulan ni Youth ada promosi tau. 

Syida pengguna Youth ni sejak Syida lahirkan anak kedua Syida awal tahun 2018.

Jadi kalau tengok Adeeb, Syida tau la berapa tahun dah pakai Youth. Haha. Boleh tak gitu..😄

Ni Syida cerita sikit Promosi Youth Hydrate Duo ni. Ianya terdiri daripada Luminous Gel Oil Cleanser dan Perfecting Skin Toner.

Jujur Syida cakap, 2 item ni pun dah cukup best. Sejak 2018 baru 2 kali Syida beli. 

Sangat tahan lama.

Okay jemput baca tau korang.🤩

Promosi Disember 2020 Youth Duo (Youth Hydrate Duo)

Luminous Gel Oil Cleanser

🏵 Pembersihan double cleansing di dalam satu cleanser sahaja
🏵 Menghaluskan kulit dengan menanggalkan sel kulit mati
🏵Tidak mengandungi sabun - tidak mengeringkan kulit
🏵 pH seimbang
🏵 Memberi nutrisi pada kulit
🏵 Mengekalkan kelembapan kulit
🏵 Boleh digunakan sebagai makeup remover
🏵 Sesuai untuk kulit sensitif kering YOUTH

Perfecting Skin Toner

🏵 Menanggalkan sel kulit mati
🏵 Membersihkan sisa kekotoran yang berbaki
🏵 Mencerahkan kulit kusam
🏵 Menutup liang pori
🏵 Menenangkan kulit
🏵 Menghidratkan kulit
🏵Tidak mengeringkan kulit
🏵Membekalkan nutrisi pada kulit

Harga Runcit: RM 393
Harga Ahli: RM 315
Yuran Keahlian: RM 35
FREE Postage 
Pos Ke Seluruh Malaysia 🇲🇾 

Berminat nak cuba Promosi Disember 2020 Youth Duo (Youth Hydrate Duo)?

Syahida Ali

Atau boleh terus klik link ni untuk buat belian Promosi Disember 2020 Youth Duo (Youth Hydrate Duo) di website Shaklee🙂

Terima kasih sudi datang ke blog Syida.❤
Continue Reading

Saturday, 10 October 2020

Sijil Halal Shaklee 2020

Shaklee ialah produk keluaran US dan diperakui halal oleh Islamic Service of America (ISA) sebuah badan yang di iktiraf penghalalan antarabangsa oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM). Halal hanya boleh dikeluarkan oleh negara yang menghasilkan produk bukan negara yang import produk tersebut.

Sijil Halal Shaklee 2020

Sijil Halal Shaklee 2020

Continue Reading

Monday, 21 September 2020

ESP Untuk Mengurangkan Lapar Ibu Menyusu Dan Mengenyangkan Bayi Yang Minum Susu Ibu

Bangun tidur pagi tadi lapar sangat sangat sangat. Memang tak leh bawak bincang. Padahal bangun pukul 5pagi. Belum subuh lagi🤦‍♀️

Semalam last makan pukul 6 lebih sebab ade birthday celebration anak buah kat Sungai Buluh. 

Bila sampai rumah pukul 10 malam konon konon nak susu baby sekejap je. Ehh terus tak sedar sampai ke pagi.

Dah jadi ibu menyusu 🤱 ni, lagi lah lapar memang tak boleh bawak bincang. Tak boleh nak tunggu pukul 7 pagi beli sarapan dulu ke apa kan..🤣

Dasyat sungguh tahap lapar tu. Korang pernah rasa tak?

Kalau dibiar je confirm perut masuk angin. Dah satu kerja pulak duk terkentut je nanti.🤣 Itu kalau angin nak keluar boleh la kentut.

Kalau angin tak nak keluar, memang boleh sakit perut oii. Pastu sakit kepala sebab angin naik ke kepala. Pastu rasa nak sendawa tak tak boleh. Pastu rasa nak muntah. Pastu rasa nak marah semua orang..hahaha😆 (banyak betul pastu kan😜)

Kalau lapar macam ni korang biasa buat apa?

Jangan nak suruh Syida masak maggie plak sebab maggie laki sis tak bagi buat stok. Sis suka je makan maggie🤣

Nasib baik lah ada ESP. Memang penyelamat sangat tau.

Senang sangat plak tu nak buat. Letak je dalam shaker tambah air goncang goncang terus minum. Terus tak de dah rasa lapar. Syukur sangat.🤲

Dapat lah perut bertahan sampai 11.30pagi tadi sebab buat urusan IC dengan lesen tu. 11.30 pagi terus brunch (makan pagi dan makan tengahari terus).

Syukur jugak minum ESP ni. Walaupun sebelum minum ESP tu lapar nak matey, susu untuk Husna tetap banyak dan dapat kenyangkan Husna.

Tak de lah Husna meragam sepanjang ibu buat urusan. Senang kerja ayah bila kena pegang Husna kejap tadi.

Kalau Husna meragam kompem dengan ayah dia skali meragam nanti. Hihi😁

Dapatkan ESP dari Syida di www.wasap.my/60139212767/NakESP
Continue Reading

Thursday, 18 January 2018

Wednesday, 17 January 2018

Kekal Aktif Dengan Omega-3





Sendi adalah sambungan antara dua tulang yang membolehkan anda memusingkan kepala, membengkokkan siku, menggerakkan pinggul, berjalan, melompat, dan melakukan perkara lain yang anda ingin lakukan. 


Bagaimanapun, apabila usia semakin meningkat, terdapat sedikit kesakitan dan keperitan yang mungkin boleh menjejaskan kehidupan anda dan menyebabkan aktiviti harian tidak selesa. 

Berita baik! 
Continue Reading