SUSTAINED RELEASE VITA C 500 MG


Bismillah...Assalamualaikum semua! :)


Vitamin C sangat common dalam kehidupan kita sehari-harian..:) Penting untuk kita tahu bahawa manusia tidak boleh menghasilkan vitamin C dengan sendirinya..Tetapi, kita boleh dapatkan vitamin C ini samada dari tumbuh-tumbuhan seperti sayur-sayuran atau buah-buahan serta juga boleh di dapati daripada
haiwan seperti kambing, arnab dan sebagainya... :)


Jum kita tengok apa kata Wikipedia si ensiklopedia bebas tentang vitamin C.. :)


Apakah Vitamin C??Vitamin C atau asid askorbik (asid L-askorbik atau L-askorbat) merupakan sejenis zat nutrien terpenting yang diperlukan oleh manusia dan beberapa spesies haiwan tertentu, dan juga merupakan salah satu dari jenis-jenis vitamin utama. 

Dalam keperluan organisme hidup, askorbat adalah sejenis bahan bersifat anti-pengoksidaan, kerana dilihat mampu menjaga badan manusia melawan tekanan oksidatif. 

Ia juga merupakan kofaktor dalam sekurang-kurangnya lapan tindak balas enzim, termasuk tindak balas sintesis beberapa jenis kolagen yang boleh menjadi penyebab simptom kegagalan penerimaan Vitamin C seperti penyakit kancing gigi. 

Bagi haiwan, tindak balas ini adalah penting untuk menyembuhkan luka serta mengelakkan berlaku pendarahan pada kapilari dan pembuluh darah.


Perbezaan Shaklee:

"Sains pepmbebasan berterusan secara semulajadi" vitamin C telah direka oleh Shaklee. 

Setiap tablet Vitamin C mengandungi 7.5 hidangan sebiji buah termasuk kulitnya(500mg) dan pmbebasan 1.5 vitamin C buah tersebut ke dalam tubuh kita setiap jam.

Ujian klinikal telah membuktikan vitamin C di dalam 2 tablet Vitamin Shaklee (di dalam jurang masa 5 jam) mampu kekal di dalam plasma darah kita selama 24 jam.

Setiap tablet mengandungi 120mg bioflavonoid (25% dari bioflavonoid, diekstrak dari kulit buah) yang juga dikenali sebagai Vitamin C Complex.

Ia mempunyai kemampuan meningkatkan keberkesanan vitamin C di dalam tubuh kita, melegakan inflamasi, menentang infeksi bakteria dan radikal bebas.


Manfaat Utama SR Vita C:
  • Membentuk Kolagen - Merangsang pembentukan kolagen. Kolagen adalah sebatian asas otot, tisu, gusi, rangka dan tulang rawan. Oleh itu, ianya mampu mempertingkatkan kedut dan menghalang otot menjadi lembik.
  • Memperbaiki Simpton Pendarahan - Kekurangan Vitamin C adalah penyebab gusi berdarah, lebam dikulit, pemulihan kecederaan yang lsmbat, kulit kering, ruam dan kulit kasar.
  • Peningkatan Sistem Imun - Membina sel darah merah yang sihat untuk penyerapan zat besi yang lebih baik, membantu sel darah putih menentang bakteria dan kuman, mengukuhkan sistem imun, mempertingkatkan alergi hidung dan kulit, asthma. Juga menyingkatkan waktu pemulihan dan mengurangkan simpton flu dan selsema.
  • Memerangi Kanser - Ia adalah satu-satunya anti-oksidan yang berkuasa, mampu meningkatkan interferon semulajadi tubuh dan merangsang pengeluaran T-cell untuk melawan sel-sel kanser dan membuang kimia berbahaya dari tubuh kita dengan berkesan. Ia juga mampu menghapuskan radikal bebas sebelum ia menyerang sel-sel kita.
  • Mencantikkan Kulit - Ambil Vitamin C setiap hari untuk kulit yang lebih cerah, melambatkan penuaan, dan menyekat pembentukan pigmen. Pigmen adalah penyebab utama kejadian jeragat.
  • Memperbaiki insomnia - Ia memperbaiki imsomnia, stres masalah berkaitan mental seperti keresahan.
  • Mengekalkan Kolestrol Sihat - Ianya mampu mengurangkan kolestrol dan tekanan darah, mengekalkan kapilari darah yang sihat, menghindarkan arteriosclerosis, thrombus, menghalang pendarahan dalaman, hidung berdarah, pendarahan serebral dan skurvi.


Amaran!

1 batang rokok mampu melupuskan50-100mg vitamin C

Keresahan akan mempercepatkan penyusutan vitamin C

Kontraseptif dan pil penahan sakit akan menyusutkan vitamin C yang banyak

Terlebih dos vitamin C (melebihi 12 kapsul) akan menyebabkan sedikit cirit-birit.


Adakah anda tahu?

Haiwan menghasilkan vitamin C mereka sendiri, seperti, arnab mampu menghasilkan 18,000mh (18g) vitamin C sedangkan manusia tidak dapat menghasikan vitamin C.

Tambahan pula vitamin C larut-air dan akan hilang berterusan dari tubuh kita.

Oleh yang demikian, adalh perluuntuk kita mengambil vitamin C setiap hari. Vitamin C tidak memberi kesan toksik.

Kajian dari Dr. James Scala telah menunjukkan, adalah selamat untuk mengambil 5,000mg(10 tablets) hingga 10,000mg (20 tablets) vitamin C sehari. 

Dr. Paulinh, yang menemui Vitamin C, mengambil 18g (18,000) sehari dan beliau adalah sihat secara fizikal pada umur 94 tahun.


Vitamin C yang memadai dari buah?

Setiap hidangan buah-buahan membekalkan sekitar 45-60mg vitamin C. Buah-buahan akan menghasilkan vitamin C yang lengkap dalam masa 10 hari selepas buah itu ranum.

Oleh yang demikian, buah yang tidak ranum mengandungi kandungan vitamin C yang sedikit. 

Kandungan vitamin C pada buah akan berkurangan kepada separuh apabila dipetik dan akan musnah apabila terdedah kepada kepanasan.


Cadangan Pengambilan SR Vita C:

Untuk pemeliharaan kesihatan : 2 kali setiap hari, 2 tablets setiap kali (selepas makan)

Untuk melawan kanser, influenza, penyembuhan penyakit : 3 kali sehari, 2 tablet setiap kali (selepas makan)


Semoga ilmu bermanfaat untuk anda di luar sana...LOVE U... :)

With love,

~Nurul Syahida~
   013.921.2767    
your trusted Shaklee Distributor :)

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post