Berkenalan dengan PROTIEN.. :)

Bismillah... :)

Jum Syida nak cerita sikit pasal kepentingan protin hari ni..:) here we gooo...hehe


Apakah Protein?

Protein terdiri daripada karbon, hidrogen, oksigen, dan nitrogen. Terdapat sebahagian protein juga mempunyai unsus fosforus dan sulfur. Ikan, sus, daging, kekacang (kacang tanah dan kacang soya) dan putih telur kaya dengan protein. Protein dapat membina tisu badan, enzim dan hormon.

Protein membentuk sebahagian besar
struktur di dalam sel termasuklah sebahagian enzim dan pigment respiratori. Protein dibentuk dari percantuman unit asas yang dikenali sebagai asid amino.


Kepentingan Protien

Protien adalah bahan utama dalam pembentukan pelbagai organ dan tisu dalam badan serta komponen utama kepada hormon manusia. 

Ia juga merangsang fungsi psikologi. Maka setiap organ kita memerlukan protein.

Kekurangan protin menyebabkan:

  • kelemahan dalam sistem imun untuk melawan penyakit, 
  • masalah lebihan air yang tinggi dalam badan, 
  • kehilangan kepejalan otot,
  • perubahan warna rambut,
  • bantut pertumbuhan,
  • masalah penghadaman,
  • masalah penghasilan darah dan hormon,
  • dan akhirnya boleh membawa kepada kegagalan fungsi organ yang akhirnya boleh membawa kematian.


Apa itu ASID AMINO?

Protein terdiri lebih daripada 20 jenis asid amino yang setiap satunya akan menghasikan jenis protein yang berbeza mengikut kepada keperluan protein dan enzim yang diperlukan oleh tubuh manusia.

Terdapat asidamino tertentu yang dapat dihasilkan sendiri oleh tubuh manusia. Ini dikenali sebagai asid-amino tak perlu. Manakala asid amino yang tidak boleh dihasilkan oleh manusia dan harus diperolehi dari sumber pemakanan dikenali sebagai asid-amino perlu. Shaklee menyediakan kesemua asid-amino perlu tersebut.


Shaklee menggunakan proses pensijilan tersendiri yang dikenali Identify Preserved Program (IPP). Ia memastikan kacang soya bebas daripada pendedahan perubahan genetik, daripada benih sehingga kepada pengeluarannya.with love,
~Nurul Syahida~
your trusted Shaklee Distributor :)


Post a Comment (0)
Previous Post Next Post