6 Mitos Imuniti Terbongkar!Mitos 1: Kebasahan dalam hujan Mitos akan membuatkan anda sakit
 

FAKTA : Tiada bukti yang menunjukkan bahawa cuaca sejuk menyebabkan seseorang boleh mendapat selsema atau sakit kerana sains moden tidak mampu untuk menunjukkan adanya hubungan di antara dua perkara tersebut. Apabila tiada buktibukti sains yang kukuh, perkara ini dikaitkan dengan kisah dongeng yang diwarisi dari nenek moyang kita.


Mitos 2 : Selsema ialah virus, sejuk ialah bakteria

FAKTA : Kedua-dua sejuk dan selsema adalah disebabkan oleh virus. Fakta yang menarik: Terdapat lebih daripada 200 jenis virus sejuk yang unik (rhinovirus adalah yang paling biasa) dan virus selsema sentiasa berubah setiap tahun. Oleh yang demikian, adalah penting untuk mempastikan bahawa sistem imun adalah di tahap yang terbaik.


Mitos 3 : Selsema tidak berbahaya


FAKTA : Menurut Centers for Disease Control and Prevention (CDC), angka orang yang mati disebabkan oleh selsema mencecah 49,000 pada setiap tahun (bergantung kepada tahap kesakitan, penyebaran dan jenis-jenis virus selsema). Di Malaysia, bayi di bawah umur satu tahun dan juga warga emas yang berusia lebih 65 tahun berada dalam kumpulan berisiko tinggi. Wanita-wanita hamil, serta orang-orang yang gemuk atau yang mempunyai sistem imun yang lemah juga merupakan sebahagian daripada kumpulan berisiko tinggi. Menariknya, selsema yang biasa jarang memudaratkan – kecuali ia boleh menyebabkan kepada jangkitan-jangkitan yang lebih serius.Mitos 4 : Antibiotik membantu merawat sejuk atau selsema.

FAKTA : Memandangkan kedua-dua sejuk dan selsema adalah hasil serangan virus, antibiotik tidak dapat membantu mengurangkan kesakitan atau tempoh masa jangkitan itu. Walau bagaimanapun, antibiotik yang diberikan adalah berkesan untuk merawat jangkitan bakteria sekunder seperti resdung, jangkitan telinga, bronkitis dan lain-lain jangkitan yang disebabkan oleh sejuk atau selsema.

Mitos 5 : Selepas sekali mendapat selsema, anda tidak akan menghidapinya lagi untuk musim atau tempoh itu

FAKTA : Anda tidak akan mendapat selsema yang sama sebaik sahaja anda telah mengalaminya, tetapi itu tidak bermakna bahawa anda akan tidak menjadi mangsa kepada virus sejuk yang lain. Terdapat beberapa jenis virus sejuk dan selsema yang beredar di udara dan tidak mustahil untuk anda menjadi imun untuk sementara waktu tetapi masih boleh dijangkiti dengan penyakit yang lain.

Mitos 6 : Anda hanya boleh berjangkit apabila mempunyai tanda-tanda sejuk atau selsema

FAKTA : Mitos! Apabila anda dalam keadaan sejuk, anda sangat mudah dijangkiti pada tiga hari pertama (terutamanya semasa fasa sakit tekak) dan anda akan menyebarkan virus antara lima hingga tujuh hari dari hari pertama menghidapi selsema. Virus ini boleh disebarkan apabila anda menyentuh hidung serta mulut dan kemudiannya menyentuh permukaan lain seperti tombol pintu dan telefon bahkan melalui batuk atau bersin.


Semoga info tentang 6 Mitos Imuniti Terbongkar bermanfaat untuk anda..
Jika anda nak cuba Set Imuniti Shaklee boleh hubungi kami: :)


Nurul Syahida (Syida)

013 921 2767
Your Trusted Shaklee Independent Distributor
COD Puchong Utama

Pengeposan ke seluruh Malaysia
Post a Comment (0)
Previous Post Next Post